FAScynujące forum Strona Główna FAScynujące forum
Forum dla rodziców, opiekunów i specjalistów zainteresowanych problematyką zaburzeń rozwojowych u dzieci i młodzieży

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzieci z głodującymi mózgami
Autor Wiadomość
Marynia

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 98
Wysłany: 2009-09-17, 21:38   Dzieci z głodującymi mózgami

Tytuł tematu wzięłam z tytułu książki. Wprawdzie trochę tu ostatnio pustawo ale może ktoś się odezwie.
Od tzrech tygodni prowadzimy bardzo radykalną dietę wg wspomnianej książki, dla najbardziej uszkodzonego dziecka (?) - ma luż lat 25 i jest znacznie upośledzone umysłowo - główna przyczyna to FAS. Dieta polega na wykluczeniu glutenu, soji, kazeiny, konserwantów, cukru (jedyny dopuszczalne i zalecany cukier to ksylitol, czyli cukier brzozowy) z owoców gruszki i żurawina, inne bardzo ograniczone. O efektach nie chcę jeszcze mówić, potrzebna dłuższa obserwacja i w kolejnym etapie wprowadzenie suplementów.
Piszę z zapytaniem czy ktoś ma doświadczenie np. w gotowaniu makaronu kukurydzianego, żeby bryjka się z tego nie robiła, w pieczeniu ciastek - te gotowe zawierają cukier, niestety większość chlebków czy mieszanek na chlebki też zawiera glukozę więc najtrudniej całkowicie wykluczyć cukier. Liczę, że ktoś wesprze mnie przepisami na ciasteczka, ciasta jakieś smakołyki... Pozdrawiam wszystkich
 
     
Małgorzata 

Wiek: 56
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 650
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2009-09-21, 16:16   

Marynia,

Fajny tytuł i dobra ksiażka. Ja mam trochę przepisów, odszukam je i spróbuję wklepać w wolnej chwili. :)
_________________
Pozdrawiam serdecznie,

Małgorzata

Zapraszam na strony Fundacji FASTRYGA

http://fas.edu.pl/
http://fas.org.pl/

oraz Ośrodka FASTRTYGA
https://sites.google.com/site/osrodekwledzinach/home
https://plus.google.com/u/1/108991578606595391937/posts
 
 
     
Małgorzata 

Wiek: 56
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 650
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2009-09-25, 20:04   

Marynia, :)

3 jajka
- 1 szklanka ksylitolu ( ja daje dużo mniej , bo jest wystarczająco słodkie)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki kakao lub karobu
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 kg jabłek pokrojonych w kostkę ( najlepiej twarde np szara reneta)

mąka, soda, cynamon, kakao wymieszać
jajka w całości ubić z cukrem
do jajek dodawac porcjami mąkę, ubijać
dodać oliwę
dodac jabłka i wymieszać
wlac w " keksówke"

piec ok 40 minut w temp do 220 stopni


2.ciasto kokosowe
-------------------------------------

1szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka ksylitolu
- 4 jajka albo szklanka bialek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
jajka ubic z cukrem
mąkę , wiórki , proszek do pieczenia wymieszać
ciągle ubijając dodawać na przemian troszke mąki z wiórkami troszkę oleju
masę przelać do naczynia

piec w temp 180 stopni przez 50 minut




3. babka na oleju
------------------------------------

4 jajka
2,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. ksylitolu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
oddzielic białko i ubic z niego piane pozostale produkty polączyc ze sobą na koncu wmieszac delikatnie piane
wlożyc do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
piec 50-60 min
Do ciasta można dodac różne dodatki kakao , karob, owoce. Wtedy do ciasta dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę proszku do pieczenia (w sumie 3) piec 180st. 60 min.


przepisy ze strony www.dzieci.org.pl
_________________
Pozdrawiam serdecznie,

Małgorzata

Zapraszam na strony Fundacji FASTRYGA

http://fas.edu.pl/
http://fas.org.pl/

oraz Ośrodka FASTRTYGA
https://sites.google.com/site/osrodekwledzinach/home
https://plus.google.com/u/1/108991578606595391937/posts
 
 
     
Marynia

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 98
Wysłany: 2009-09-25, 23:10   

Bardzo dziękuję!!! :*
 
     
ania i synek 

Dołączyła: 10 Lis 2009
Posty: 1
Skąd: internet
Wysłany: 2009-11-10, 19:19   

witam,
pragnę wtrącić, iż należy uważać na skrobię-mąkę ziemniaczaną, gdyż zawiera konserwanty wybielające i przeciw grzybom, ja "zdiagnozowałam" każdą dostępną na rynku Polskim i wszystkie miały, zaczęłam zamiast = stosować ekologiczną skrobię kukurydzianą, np do klusek śląskich:)
 
     
ElizaDUK
[Usunięty]

  Wysłany: 2012-06-08, 15:54   POTWIERDZAM. *****

______________________________________________________
Zawsze wskazany jest: BIAŁY GOTOWANY RYŻ! :pisze: ♥♥♥♥♥

P. S. Odżywienie komórek nerwowych mózgu mamy wzorcowe.........

______________________________________________________

240.002. 10,4 KB. Odmiany ryżu x5... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
Plik ściągnięto 7544 raz(y) 10,47 KB

240.005. 78,8 KB. Sushi maxi... ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 78,88 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 15