FAScynujące forum Strona Główna FAScynujące forum
Forum dla rodziców, opiekunów i specjalistów zainteresowanych problematyką zaburzeń rozwojowych u dzieci i młodzieży

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CUKIER
Autor Wiadomość
Danusia

Wiek: 41
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 81
Wysłany: 2008-05-12, 09:39   CUKIER

Wyeliminujcie cukier dzieciom z diety!!!!
Kuba wczoraj na komunii nawtykał sie słodyczy, soków itp... dzisiaj sie wyrwał na chodniku z ręki i wpadł pod samochód.
Moja wina bo wiem jak cukier działa i nie dziwi mnie to dostał dawe "amfy" - mogłam go dzisiaj nie dawać do przedszkola. Wiedzialam jak działa cukier i go nafaszerowałam nim . Żyje , ale przeze mnie mógł nie żyć.
już wczoraj nie umiał zasnąć i od rano skakał drzwiami czaskał - nawet powiedziałam , ale go dzisiaj nosi i poniosło go!

Michał jest z nim w szpitalu robią mu badania.
 
     
Małgorzata 

Wiek: 56
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 650
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2008-05-15, 18:05   

Wątek przeniesiony tutaj:
http://fas.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=165
_________________
Pozdrawiam serdecznie,

Małgorzata

Zapraszam na strony Fundacji FASTRYGA

http://fas.edu.pl/
http://fas.org.pl/

oraz Ośrodka FASTRTYGA
https://sites.google.com/site/osrodekwledzinach/home
https://plus.google.com/u/1/108991578606595391937/posts
 
 
     
Basja 

Dołączyła: 10 Wrz 2007
Posty: 173
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-09-28, 21:59   

Nasza córka ma dietę BEZ CUKRU, CZEKOLADY I KONSRWANTÓW !
Już mijają dwa miesiące jak ją stosujemy, czasem bywa ciężko i jej i nam,
ale SĄ EFEKTY !!!
Schudła 3 kg (miała z czego), ale najważniejsze:
stała się ZDECYDOWANIE SPOKOJNIEJSZA !
To widac "gołym okiem". Pięknie z nami współpracuje, chociaż czasem aż mi jej żal,
bo widzę jaką ma ochotę na czekoladę.
:bojesie:
Do kompotu dodajemy tylko cynamon, a herbatę pije po prostu gorzką i mówi z dumą:
"bo my z mamą pijemy bez cukru"
 
     
Małgosia G.

Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 73
Wysłany: 2008-09-30, 21:00   

Basiu, gratuluję :brawo: :brawo: :brawo: i życzę wytrwałości.
U nas nie idzie tak łatwo. Udało się w znacznym stopniu wyeliminować słodycze, bo po prostu nie ma ich w domu. Najgorsze jednak jest to, że kiedy ktoś nas odwiedza lub idziemy "w gości" dzieci są zasypywane słodyczami. Niektórym znajomym udało się wytłumaczyć w czym rzecz - inni są niereformowalni. Błędne koło...
 
     
Basja 

Dołączyła: 10 Wrz 2007
Posty: 173
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-01, 21:39   

Małgosia G. napisał/a:
inni są niereformowalni.


Do takich nie chodźcie, a tym którzy przychodzą do was przeszukajcie kieszenie w przedpokoju :blazen:

Z jedzeniem poszło najłatwiej, a reszta.... szkoda gadac.
Małgosiu :*
 
     
Małgorzata 

Wiek: 56
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 650
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2008-10-01, 21:45   

Basja,

Gratulacje! :brawo: :brawo: :hura:
Ale Wy dzielni jesteście! :tak:
_________________
Pozdrawiam serdecznie,

Małgorzata

Zapraszam na strony Fundacji FASTRYGA

http://fas.edu.pl/
http://fas.org.pl/

oraz Ośrodka FASTRTYGA
https://sites.google.com/site/osrodekwledzinach/home
https://plus.google.com/u/1/108991578606595391937/posts
 
 
     
Basja 

Dołączyła: 10 Wrz 2007
Posty: 173
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-13, 13:25   

Upiekłam chleb na zakwasie :brawo:
Jest jadalny :rotfl:
Z cała masą ziaren i ziarenek !

I to nawet nie jest takie skomplikowane jak myślałam !
 
     
Marynia

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 98
Wysłany: 2008-10-13, 22:18   

Basja, możesz dać przepis? Włącznie z tym jak się zakwas robi. :*
 
     
Gośka 


Pomogła: 1 raz
Wiek: 53
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 542
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2008-10-13, 22:49   

Koniecznie. Kaasia mi dała, ale na drożdżach. Też smaczny...
 
 
     
Basja 

Dołączyła: 10 Wrz 2007
Posty: 173
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-15, 20:38   

Jasne, ale nie dzisiaj bo wpadłam tylko na chwilkę !
Może jutro wszystko opiszę.
Na zakwasie jest świetny bo nie jest taki suchy. Bo ja na drożdżach też kiedyś piekłam
ale stwierdzam, moje dzieci też, że ten jest super. :*
 
     
Gość

Wysłany: 2008-10-15, 21:54   

http://zajadamy.blox.pl/2...s-chlebowy.html
to jest adres z info jak zrobic zakwas. Ja dostałam już gotowy od koleżanki.
A później: do wysokiego naczynia wsypac 1 kg mąki, zakwas, łyżkę soli (płaską),
5 szklanek wody (letniej) i kilka szklanek różnych ziaren (np.słonecznik, dynia, sezam,
siemię lniane) i/albo płtaki owsiane, otreby pszenne.
Wszystko dokładnie wymieszac a nawet wymiksowac i zostawic na 10-12 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (bez przeciągów).
Uwaga ! Po wyrośnięciu ciasta już NIE MIESZAC ! Nałożyc drewnianą łyżką lub wlac do foremek (wyłożonych papierem do pieczenia chleba - natłuszczonym lub inaczej zabezpieczonych przed przywieraniem) i piec ok. 1 godz. w temp. 160-170 st. najlepiej na termoobiegu. Trochę takiego gotowego ciasta (słoiczek 1/2 l) odłożyc do lodówki - to będzie zakwas na następne chlebki.
To jest porcja na dwie foremki wąskie.
Ja piekłam w normalnym piekarniku ale prawie 1,5 godz. Trzeba sprawdzic po godz. patyczkiem czy w środku jest ok. no i czy ma odpowiedni kolor tzn. jakiś różny od białego.
W następnym etapie można eksperymentowac np. z orzechami, rodzynkami, śliwkami
jeśli ktoś lubi chlebek na słodko. Jadłam, jest super.
A i jeszcze mąka, może byc zwykła pszenna lub żytnia lub razowa albo mieszna.


No to powodzenia ! Jeśli czegoś nie dopisałam to pytajcie, ale ja jestem taki początkujący piekarz i ... dopiero nabywam doświadczenia :cwicze:
 
     
Basja 

Dołączyła: 10 Wrz 2007
Posty: 173
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-15, 21:57   

Autoryzuję powyższy tekst, świadoma konsekwencji :blazen:
 
     
Gośka 


Pomogła: 1 raz
Wiek: 53
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 542
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2008-10-15, 22:02   

No, aż się trzęsę z radości , że SAMA upiekę prawdziwy chleb na zakwasie ( gorzej jek nie upiekę ) ;)
 
 
     
Basja 

Dołączyła: 10 Wrz 2007
Posty: 173
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-15, 22:08   

Upieczesz Gosia, bez problemu, też nie wierzyłam a udało mi się.
Dzieciaki zjadały aż im uszy sie trzęsły i wielkie było rozczarowanie jak się skończył.
" nie ma już TWOJEGO chleba ?" zapytała moja córcia.
 
     
Małgorzata 

Wiek: 56
Dołączyła: 09 Wrz 2007
Posty: 650
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2008-10-15, 22:30   

Wiecie co?

Dostałam 2 tyg temu jakiś świetny zakwas od koleżanki. I co? I psuje się w lodówce. ;( Nie wyrobiłam się i nie upiekłam. Chyba już go nie uratuję. Spróbuję Gosiowego sposobu. :)
_________________
Pozdrawiam serdecznie,

Małgorzata

Zapraszam na strony Fundacji FASTRYGA

http://fas.edu.pl/
http://fas.org.pl/

oraz Ośrodka FASTRTYGA
https://sites.google.com/site/osrodekwledzinach/home
https://plus.google.com/u/1/108991578606595391937/posts
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12